کرونا چهره جدید خود را به کسبوکارها نشان میدهد
کرونا، ویروسی که این روزها زیاد درباره آن میشنویم، به معضل جدی کسبوکارها تبدیل شده است. ویروسی که نهتنها باعث ترس و اضطراب عموم مردم از مبتلا شدن به آن شده است بلکه کسبوکارهای کوچک و بزرگ زیادی را نه در ایران که در تمام دنیا با چالش جدی بقا روبهرو کرده است. شیوع این ویروس در ایران که از اوایل اسفندماه ۱۳۹۸ شروع شد، به دنبال خود تاثیرات متفاوتی را روی کسبوکارهای آفلاین و آنلاین گذاشت؛ بسیاری از کسبوکارها بهخصوص آنهایی که در بخشهای خدماتی فعال بودند کساد شدند. برخی استارتآپها بهخصوص آنها که در حوزههای گردشگری یا سفارش آنلاین غذا فعالیت میکنند، با ضرر و زیانهای هنگفتی روبهرو شدند و مجبور به تعدیل نیرو و حتی مجبور به تعطیلی و ورشکستگی شدند. از سوی دیگر فروشگاههای اینترنتی با حجم زیاد مشتری و متقاضی روبهرو شدند که توان پاسخگویی به آنها را نداشتند. در این میان مدیریت صحیح بحران کرونا نیز برای بسیاری از مدیران به دغدغهای جدی تبدیل شد و برای زنده ماندن در این دوران کارهای متفاوتی را انجام دادند.
سعید رسولاف مدیرعامل شرکت ایده پرداز ژوبین (چارخونه و پارس هاب) و رئیس انجمن تولیدکنندگان نرمافزار تلفن همراه ایران با اشاره به اینکه در روزهای نخست شیوع کرونا در پایان سال ۱۳۹۸ و با توجه به اجرای طرح قرنطینه و متعاقب آن تعطیلات سال نو، فضایی به وجود آمد که مردم وقت آزاد بیشتری داشته باشند و به طور طبیعی میانگین مدت زمان استفاده مردم از نرمافزارها و محتواهای تلفن همراه افزایش چشمگیری داشت، توضیح داد:
«در این مدت بخشهای مختلف پلتفرمهای چارخونه و پارسهاب با استقبال بیشتر کاربران روبهرو شدند و شاهد رشد میانگین ۴۰ درصد بودیم. در این بین بخشهای بازی و فیلم، پرترافیکتر بودند و در بعضی روزها رشد بیش از ۱۰۰ درصد را نیز تجربه کردیم.»
همچنین با توجه به اتخاذ سیاست دورکاری، توسعه و پشتیبانی سامانهها و پاسخگویی به حجم میلیونی کاربران چالش جدیدی را پیش روی ما در مجموعه ژوبین قرار داد که با تلاش مجموعه مدیران و کارکنان شرکت به تجربه مطلوبی تبدیل شد. برنامهریزی فرایندها بر مبنای دورکاری و شیفت کاری، طراحی روالهای ارزیابی و اندازهگیری عملکرد مبتنی بر شرایط جدید و ایجاد زیرساختهای فنی موردنیاز برای پیشبرد امور از اهم اقدامات ما طی این دوره بود.
به گفته رسول اف، شیوع کرونا گرچه در کوتاه مدت رونق برخی کسبوکارها را به همراه داشت، اما جریان تولید را در اغلب مجموعهها با چالش مواجه کرده است. همچنین با توجه به آنکه بخشی از مردم و کسبوکارها در این دوره درآمدهای خود را از دست دادهاند، حجم پولی که برای خرید نرمافزار و محتوا صرف میشود در مجموع رشد چندانی نداشته است.
«با توجه به تلفیق بحران شیوع کرونا با چالشهای اقتصادی این روزهای کشور از جمله نوسانات نرخ ارز و تورم، نقش دولت برای حمایت از کسبوکارها بسیار حیاتی است. یکی از مهمترین نگرانیهایی که همواره کارآفرینان از آن گله دارند، ابهامات در رسیدگیهای بیمه و مالیات و نیز موضوع تأمین سرمایه در گردش شرکتهاست که امیدوارم با اقدامات به موقع دولت، امکان حفظ کسبوکارها و فرصتهای شغلی آنها میسر شود.»